Guadeloupe
Blijf op de hoogte en volg Reini
12 November 2016 | Guadeloupe, Guadeloupe
Op advies van mensen die ik op Dominica gesproken heb, heb ik mijn plannen aangepast. In eerste instantie zou ik van Dominica uit naar Martinique gaan, maar aangezien ik geen Frans spreek zou het lastig worden om daar te verblijven. Daarnaast zouden de mensen er ook niet zo vriendelijk zijn. Dus ik neem de boot naar Guadeloupe.
De overtocht duurt ongeveer 2 uur, waarna ik met mijn Europees paspoort in de linker rij bij de douane aansluit. Aangezien dat het eiland volledig toebehoort tot Frankrijk krijg ik geen stempel in mijn paspoort :(
Via Couchsurfing kan ik bij Ross, een Australiër, slapen. Hij komt me ophalen en laat zijn huis zien. Groot is anders, je kunt het vergelijken met een studentkamer. Ik zal niet overdrijven maar het zal iets van 25 m2 groot zijn, inclusief keuken en badkamer. Voor mij word er een luchtbed opgeblazen en mag ik in het gangpad slapen.
In de avond neemt hij me mee naar de vrijdagavond markt in Gosier. Hier leer ik meteen een Finse vrouw kennen, Mirva, die haar jonger zusje op bezoek heeft. Direct word ik uitgenodigd om de dag erna, met hen, mee te gaan op een boottrip en de dagen die volgen ga ik ook met hen op pad. Mirva heeft de afgelopen maand de eerste Engelstalige reisgids over Guadeloupe geschreven. Zij kent plekken die ikzelf anders nooit gevonden zou hebben. Het eiland is qua openbaar vervoer ook niet heel handig, dus het is ook nog eens heel praktisch dat ze een auto heeft.
Tussen mij en Ross loopt het niet zo lekker, hij verlaat in de ochtend het huis zonder een sleutel achter te laten voor mij. Dus ik kan niet weg aangezien het huisje niet op slot kan. Halverwege mijn verblijf nodigt Mirva mij uit, om bij haar te komen slapen. Dit aangezien haar zus terug naar Finland is. Graag ga ik in op haar aanbod. Ik heb hier heerlijke dagen. We bezoeken watervallen, die alleen de locals weten te vinden, we gaan naar Hot Springs, we gaan naar de Rum fabriek, de cacao plantage en naar het zuidelijkste puntje van Guadeloupe...
Uiteindelijk besluit ik om mijn ticket voor de boot aan te passen, zodat ik twee dagen later terug ga naar Dominica. Het is namelijk Halloween en aangezien ik dit nog niet eerder gevierd heb, moet ik toch maar een paar dagen langer blijven.
De dagen die over blijven breng ik op verschillende stranden door. De afgelopen dagen hebben we namelijk veel ondernomen en even op het strand liggen is ook niet verkeerd. Zeker als je weet dat je bij terugkomst op Dominica weer een feestje hebt. Onafhankelijkheiddag: DE nationale feestdag ...(Helaas liep dit anders, zie mijn vorige blog: Dominica)
Hoe mooi en tropisch het eiland is, met alle mooie stranden en zon uren, heeft het ook zeker een weerszijde. Zo spreek ik Stèphanie, een vriendin van Mirva. Voordat Matthew een orkaan werd en veel schade aanrichtte op ondermeer Haïti, was het een tropische storm die over Guadeloupe trok. Door een niet goed sluitende raam, kwam er veel regen binnen bij Stèphanie die terecht kwam op de trap. Aangezien dat deze trap voorzien was van tegel werd het al snel glad.
Zoals ieder ochtend liep zij op gevoel, in het donker, de trap af naar beneden. Het gevolg was een ongelukkige val waarbij ze uitgleed en haar rug heeft gebroken. Nu draagt ze een korset en heel langzaam kan ze weer een stukje lopen en rechtop zitten.
Je ziet het ook op omliggende eilanden, omgevallen palmbomen die het min of meer onaantrekkelijk maken om er te verblijven; moeder natuur.
Het afscheid valt zwaar. Aan een kant best raar want je weet dat je maar een paar dagen blijft, maar ik ben zo opgenomen in de vriendengroep van Mirva dat het toch vreemd voelt om gedag te zeggen. Misschien wel omdat ik het zo naar mijn zin gehad heb en realiseer dat ik deze mensen niet snel (nooit meer) tegen zal komen.
Mirva geeft me nog wat tips voor mijn reis door Cuba en een aantal contactgegevens voor als ik daar ben. Dan is het echt tijd om naar de boot te gaan. Tijdens mijn vaart terug naar Dominica zie ik vanaf de boot dolfijnen, die een stukje met ons mee zwemmen: geluksmomentje!!
En zoals Saba voor mij wellicht het mooiste stukje Nederland is, is Guadeloupe misschien wel het mooiste stukje Frankrijk.....
18 November 2016 - 08:30
Carla En Geert:
Ha Reini,
Wat beleef je toch mooie ervaringen met deze reis.
Daar kun je heeeeeeeeeeeeeeel lang van nagenieten.
Ook mooi die tips die je dan mee krijgt van de bevolking en mede reizigers.
Ook onze nationale feestdag komt eraan Sinterklaas.
Hebben ze in die landen ook iets van sinterklaas, want Guadeloupe behoort tot Spanje
Is maar een idee, je weet maar nooit dat je de goed heilig man en zijn pietermannen daar tegen het lijf loopt.
Ik vind het leuk om je reisverslagen te lezen, zo ook die van Ward en Kelly.
Reini fijne dagen en geniet van die geluksmomentjes die zijn heel bijzonder.
Liefs Geert en Carla
29 November 2016 - 18:56
Annemiek:
Ha Reini,
Mooie verslagen heb je geschreven, de moeite waard om te lezen! Als ik dit schrijf ben je al een tijdje in Suriname en bijna weer op weg naar het volgende avontuur. Geniet ervan, deze ervaringen neemt niemand je ooit af! Groetjes, Annemiek -
05 December 2016 - 11:53
Hanny:
Hoi Reini,
Heb gisteren bij oma gehoord dat je op dit moment al weer in Cuba bent. Je komt ook eerder naar huis en zien we je de 1e dag van het nieuwe jaar weer.
Ik wens je nog een paar hele mooie weken in Cuba.
Hoop dat je al met al toch een hele mooie en onvergetelijke ervaring hebt opgedaan.
Geniet er nbog maar lekker even van. Tot gauw -
05 December 2016 - 11:53
Hanny:
Hoi Reini,
Ik wens je nog een paar hele mooie weken in Cuba.
Geniet er nbog maar lekker even van. Tot gauw